Altın değer kaybeder mi?

Uzun vadede sürekli olarak değer kazanma eğilimi sergilemesiyle yatırımcıların ilk tercihi haline gelen altın, zaman zaman değer kaybına uğrayarak yatırımcılarını üzebiliyor. Bu gibi durumlarda kişilerin aklına “Altın değer kaybeder mi?” veyahut “Altın neden düşüyor?” gibi sorular gelebilir. Öyle ya, Türk halkının zihnine “güvenli liman” olarak kodlanan altının fiyatının hiç düşmemesi gerekir! Ancak gerçek bundan çok daha farklıdır.

altın değeri düşer mi?
İç savaş, rejim değişikliği, anarşi veya devrim gibi olağanüstü hallerde hızla değer kaybeden para; bir süre sonra yalnızca kâğıttan ibaret kalmaya mahkûmdur. Bu gibi anlarda ülkelerin stoklarındaki altın rezervleri her şeydir. Dolayısıyla genel olarak bakıldığında altının asla değer kaybetmeyeceği rahatlıkla söylenebilir. Fakat altın fiyatlarının dalgalanması sonucu altın değer kaybına uğrayabilir. Ki burada yazıda cevabını vermeye çalışacağımız sorudan kasıt da budur.

Tüm dünyada işlem gören ve hemen her olaydan etkilenebilen altın fiyatlarının düşmesine sebep olan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
• ABD’nin merkez bankası olan FED’in faiz artırımı açıklamaları: Faizler arttıkça insanlar altınlarını bozdurarak bankalara yatırır ve kâr elde ederler. Bunun sonucunda da altına ilgi azalır ve altın değer kaybına uğrar.
• Doların değer kazanması: Bilindiği üzere altın, dolar üzerinden işlem görür. ABD doları değerlendikçe altın fiyatı düşer, altın değerlendikçe de doların değeri düşer.
• İran’ın ABD ile imzaladığı nükleer anlaşma, kreditörlerin Yunanistan’ı kurtarmak için giriştiği pazarlıklar, bazı AB ülkelerinin Euro’dan çıkma hazırlıkları, Ortadoğu’daki karışıklık ve Suriye’de yıllardır süren iç savaş… Tüm bu sayılan etkiler doğrudan veya dolaylı olarak piyasalarda belirsizliğe ve bunun neticesinde de altın fiyatlarında düşüşe sebep olur.
• Ülkelerin yeni altın rezervi keşfetmeleri de altın fiyatlarını aşağıya çeker. Piyasaya yüklü miktarda altın girişinin olması sonucu hâkim olan bolluk, altın fiyatlarının düşmesini netice verecektir.
• Yatırımcının Forex ve döviz gibi farklı alanlara ilgi göstermesi altına olan talebin azalmasına, bu da altın fiyatlarının ucuzlamasına yol açar.

Tüm bu sayılan maddeler, altın fiyatlarının düşüş eğilimi sergilemesine yol açabilen etkenlerden yalnızca bazılarıdır. Ancak şunu unutmamak gerekir: Altın fiyatlarının düşmesi veya yükselmesinde 2+2=4 derecesinde kesin bir sebep/sonuç ilişkisi aranmamalıdır.

Altın Hesaplama

  • Altından TL'ye
  • TL'den Altına

Altın Miktarı ile TL Hesaplama

ÇeşitMiktar Bozdurma Satın Alma
Çeyrek Altın
Çeyrek Altın 2024
Gram Altın (24 Ayar)
Bilezik (22 Ayar)
Ata Lira

TL ile Altın Miktarı Hesaplama

ÇeşitMiktar Bozdurma Satın Alma
Çeyrek Altın
Çeyrek Altın 2024
Gram Altın (24 Ayar)
Bilezik (22 Ayar)
Ata Lira
Euro cinsinden altin fiyatlarini bu sayfada takip edebilirsiniz. Almanya, Fransa, Belcika icin..
Papaz Brunson davası ve dava sonucu Dolar/TL kurunu nasıl etkiler? Rahip Andrew Brunson, yani,..
Altına yatırım yaparken dikkat edilecek hususlar. Altın onsuna yatırım yapmak mantıklı mı?..
Çeyrek Altın fiyatı sürekli artar mı? Altın her daim yükselir mi? Altın düşüş yapar..